ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Η μάλαξη ή κοινώς μασάζ είναι μια από τις πρώτες και κατοχυρωμένες θεραπευτικές πράξεις ενός φυσικοθεραπευτή. Μέσα από επιδέξιους χειρισμούς ο φυσικοθεραπευτής σκοπό έχει να προσφέρει ανακούφιση, αναζωογόνηση, χαλάρωση και ευεξία. Η επαφή των χεριών του θεραπευτή με το σώμα του θεραπευομένου είναι το μέσο που καθιστά τη μέθοδο αυτή μοναδική.


Ήδη από τα αρχαία χρόνια είχαν αποδειχθεί οι ευεργετικές ιδιότητες της μάλαξης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ανά τους αιώνες και να αναφέρεται από τις διδαχές του Ιπποκράτη και τις «βέδες» των Ινδών έως και τα ρωμαϊκά και αναγεννησιακά συγγράμματα. Στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο προάσπισης και διατήρησης της υγείας μας με άμεσα αποτελέσματα.


Επειδή χρησιμοποιείται η αφή σαν μέθοδος θεραπείας, προκαλεί βαθιά χαλάρωση. Μέσω των έντονων κινήσεων με τη χρήση αρωματικών λαδιών, το δέρμα ανανεώνεται, γίνεται πιο απαλό και λείο. Το μυϊκό σύστημα ξεκουράζεται, επουλώνεται και γίνεται εύκαμπτο. Η μάλαξη στον ουλώδη ιστό επιτυγχάνει τη διάταση και την επαναφορά της ελαστικότητας των τραυματισμένων ιστών, εμποδίζοντας τη δημιουργία συμφύσεων.


Οι θεραπευτικοί χειρισμοί για την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος εμποδίζουν τη φλεβική στασιμότητα του αίματος (ειδικά στα κάτω άκρα) παρέχοντας έτσι έμμεση διευκόλυνση στο έργο του φλεβικού δικτύου και κατ’ επέκταση στο έργο της καρδιάς. Παράλληλα ενεργοποιεί τη λεμφική κυκλοφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού (δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα).


Η μάλαξη αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας σε ένα ευρύ φάσμα παθολογιών. Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές όπως θωπεία, ζυμώματα, ειδική κινησιοθεραπεία προκειμένου να ανταπεξέλθει στους εκάστοτε θεραπευτικούς στόχους. Χάρη στην ποικιλία των θεραπευτικών χειρισμών η μάλαξη μπορεί να τονώσει ή να ξεκουράσει ένα σώμα. Να το δυναμώσει ή να το ανακουφίσει. Έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη σωματική και πνευματική απελευθέρωση. Έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους. Μέσω τόνωσης του σώματος η μάλαξη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μυϊκή κόπωση και τη φυσική σωματική εξάντληση. Μέσω των χειρισμών επιτυγχάνεται ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι μεταβολικές διαδικασίες και δευτερογενώς να ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος ένα κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητας μας το στρες, έχει αποδειχθεί πως κατά τη διάρκεια της μάλαξης μειώνεται και συντελεί στην αποβολή της συσσωρευμένης έντασης.


Μην ξεχνάτε: Δικαίωμα στην άσκηση της μάλαξης έχουν μόνο οι φυσικοθεραπευτές. Αποτελεί κατοχυρωμένη θεραπευτική πράξη και μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να την ασκούν. Κάθε φυσικοθεραπευτής έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει παθολογίες του σώματος μέσω κατάλληλου τύπου μάλαξη.

  • Facebook

Mark. Portaliou 7, Rethymno 741 00, Greece

0030 - 2831 053339

©2020 by Vardiampasi Marianna

  • Google Places
  • Facebook