marianna vardiampasi
ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ

Τι είναι;
Μεταταρσαλγία ορίζεται ως ο πόνος που εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του πέλματος στην περιοχή των μεταταρσίων. Ο πόνος εντοπίζεται συχνότερα στο δεύτερο μετατάρσιο και λιγότερο συχνά στο τρίτο και στο τέταρτο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εντοπίζεται σε δυο μετατάρσια οστά.
Τα μετατάρσια οστά είναι πέντε οστά που συνδέουν τα οστά του ταρσού με τις φάλαγγες των δακτύλων του ποδιού. Τα πρόσθια τμήματα των μεταταρσίων οστών που ονομάζονται και κεφαλές των μεταταρσίων δέχονται όλο το βάρος του σώματος όταν σηκώνουμε το πόδι μας από το έδαφος για να κάνουμε το επόμενο βήμα και έχει υπολογιστεί ότι δέχονται και απορροφούν έως και 110 τόνους συνολικού βάρους κατά το τρέξιμο 1.5 χιλιομέτρου. Η κατανομή των δυνάμεων κατά την βάδιση και το τρέξιμο δεν είναι ισότιμη σε όλα τα μετατάρσια οστά και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δυνάμεων δέχονται και απορροφούν το πρώτο και το δεύτερο μετατάρσιο οστό. Τα μετατάρσια οστά παρουσιάζουν επίσης διαφορετική κινητικότητα κατά την κάμψη και έκταση του ποδιού και το δεύτερο μετατάρσιο είναι το λιγότερο κινητό ενώ το πέμπτο το περισσότερο.

Αποτελεί έναν γενικευμένο όρο που σχετίζεται με την γενικευμένη πίεση στην περιοχή της πτέρνας. Ο πόνος μπορεί να είναι διαξιφιστικός (σαν μαχαιριά) ή λιγότερα έντονος και κάποιες φορές περιγράφεται σαν αίσθημα βάρους αλλά και ως καυστικός πόνος. Πολλοί ασθενείς με μεταρσαλγία το περιγράφουν ότι διαρκώς νιώθουν σαν να υπάρχει ένα βότσαλο κάτω από το παπούτσι τους.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα και ο πόνος χειροτερεύουν κατά τη βάδιση, την ορθοστασία και το τρέξιμο ενώ υπάρχει βελτίωση κατά την ανάπαυση όπου το πόδι δεν δέχεται κάποια πίεση. Χαρακτηριστικά ο πόνος είναι πιο έντονος όταν το πόδι μας σηκώνεται από το έδαφος για να κάνουμε το επόμενο βήμα οπότε εκεί αναπτύσσεται μεγαλύτερη δύναμη στις κεφαλές των μεταταρσίων.
Η μεταταρσαλγία μπορεί να εμφανιστεί απότομα μετά από έντονο βάδισμα ή τρέξιμο σε ανώμαλη επιφάνεια στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων αναπτύσσεται σταδιακά σε εβδομάδες ή μήνες. Στις γυναίκες η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά από ότι στους άντρες.
Η μεταταρσαλγία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε υπερβολική χρήση του κάτω άκρου σε συνδυασμό με ανισόρροπη κατανομή του βάρους στα μετατάρσια οστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιο από τα οστά αυτά να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος και πίεση προκαλώντας τον πόνο. Πολλές φορές αναπτύσσεται επίσης υπερκεράτωση (τύλος, κάλος) στο σημείο της πίεσης που είναι η αντίδραση του δέρματος στην χρόνια πίεση.
Αίτια
· Μεγάλη ποδική κάμαρα ( Κοιλοποδία)
· Λάθος Υποδήματα (στενά, ψηλό τακούνι, φθαρμένα)
· Αυξημένη δραστηριότητα και προπόνηση( τρέξιμο, άλματα,
· Παχυσαρκία που επιφέρει αλλαγές στην μηχανική του ποδιού και στην δύναμη που δέχονται τα μετατάρσια
· Ανατομικές ανωμαλίες η φυσιολογικές ανατομικές παραλλαγές που προκαλούν ανισόρροπη κατανομή φορτίων στα διάφορα οστά (βλαισός μεγάλο δάχτυλό, δύσκαμπτο μεγάλο δάχτυλο, πτώση κεφαλών μεταταρσίων, γαμψοδακτυλία, σφυροδακτυλία)
· Νεύρωμα του Morton (παγίδευση και συμπίεση του κοινού μεσοδακτύλιου νεύρου μεταξύ των μεταταρσίων οστών.
· Κάταγμα των μεταταρσίων
· Φλεγμονή των σησαμοειδή οστών
Θεραπεία
Η θεραπεία της μεταταρσαλγίας είναι κατά βάση συντηρητική και εξαρτάται από την αιτιολογία, την χρονιότητα και την βαρύτητα των συμπτωμάτων όπως και την ηλικία και τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια βοηθάει η ανάπαυση, η αποφόρτιση του μέλους και η πιεστική περίδεση. Η χρήση επιθεμάτων πάγου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τη φλεγμονής της περιοχής. Η χρήση ορθοτικών πελμάτων είναι χρήσιμη στην μεταρσαλγία καθώς ανακατανέμουν τις δυνάμεις αποφορτίζοντας το μετατάρσιο στο οποίο εντοπίζεται ο πόνος.
Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί βασικό κομμάτι όσο αφορά την μεταταρσαλγία.
Στα αρχικά στάδια της θεραπείας η ηλεκτροθεραπεία και ο υπέρηχος θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Οι παθητικές διατάσεις είναι χρήσιμες όσο αναφορά την διατήρηση της λειτουργικότητας και την πρόληψη της δυσκαμψίας. Ήπια κινητοποίηση των οστών του ταρσού και των μεταταρσίων με τεχνικές Manual Therapy είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Η μάλαξη των μαλακών μορίων της περιοχής παροχετεύουν τυχόν οίδημα και αυξάνουν την κινητικότητα. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν ώστε να εκτελούν μόνοι προσεκτικά ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης. Η επάνοδος στις προηγούμενες δραστηριότητες θα πρέπει να είναι σταδιακή ώστε να αποφευχθεί επανατραυματισμός. Το κολύμπι θεωρείται άριστη εναλλακτική άσκηση για την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης μέχρι την πλήρη επάνοδο στις προηγούμενες αθλητικές δραστηριότητες. Η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να ξεκινά μετά την οξεία φάση και την αποδρομή του πόνου ενώ στις περιπτώσεις που η μεταταρσαλγία προκύπτει από αθλητική κάκωση μπορεί να εφαρμοστεί και νωρίτερα.
Μεταταρσαλγία και Κρουστικός Υπέρηχος

Μέσω του Κρουστικού Υπερήχου και των εντοπισμένων ακουστικών κυμάτων
δημιουργείται υπεραιμία, αυξάνεται η αιμάτωση και μειώνεται η φλεγμονή στην περιοχή. Επίσης διεγείρει τις νευρικές απολήξεις των περιφερικών νεύρων και ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών ενεργοποιώντας έτσι την μείωση του πόνου. Προκαλεί ενεργοποίηση της κυτταρικής άμυνας συμβάλλοντας στην απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών τα ακουστικά κύματα βοηθούν στην ενίσχυση των ενδογενών κυτταρικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος.
Τα αποτελέσματα μέσω της εφαρμογής κρουστικού υπερήχου είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις.