top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαmarianna vardiampasi

ΟΣΤΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ(BONE BRUISE)

Το οστικό οίδημα δημιουργείται συνήθως μετά από τραυματισμό στο οστό. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να συνοδεύεται από κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Όταν ακούμε την λέξη οίδημα το μυαλό μας πάει απευθείας στην εικόνα ενός μαύρου και πρησμένου δέρματος. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται όμως στην περίπτωση του οστικού οιδήματος.

Το οστό αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς ιστούς. Μέσα στο οστό υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται μυελός και περιλαμβάνει τον μυελό των οστών και έναν ινώδη ιστό που ονομάζεται δικτυωτός. Στην περίπτωση ενός κατάγματος σπάει όλος ο δικτυωτός ιστός ενώ στο οστικό οίδημα υπάρχει τραυματισμός μόνο σε ένα κομμάτι του.


Τα οστικά οιδήματα είναι αρκετά συχνά. Προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερφόρτισης μιας περιοχής του σώματος με αποτέλεσμα να ραγίζει μέρος των δοκίδων που στηρίζουν το σπογγώδες υλικό του οστού.

Κλινική εικόνα

Το πρωτοπαθές οστικό οίδημα εμφανίζεται με πόνο στα κάτω άκρα και κυρίως στο ισχίο, γόνατο, αστράγαλο και άκρο πόδι. Ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός σε κάποιες περιπτώσεις και να διαγνωστεί μόνο με μαγνητική τομογραφία (MRI). Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα ο πάσχων αναφέρει αιφνίδιο πόνο μέτριο ή έντονο που σταδιακά αυξάνεται και επηρεάζει και την λειτουργικότητα του ατόμου όπου δυσκολεύεται στη βάδιση και γενικά στην φόρτιση του μέλους.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο πόνος δεν είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως δεν υπάρχει ιστορικό τραύματος. Στην ψηλάφηση συνήθως υπάρχει πόνος και ιδιαίτερα στην πλήξη με το νευρολογικό σφυρί. Συνήθως το οστικό οίδημα συνοδεύεται από ανταλγική βάδιση και το εύρος κίνησης συνήθως δεν επηρεάζεται αλλά υπάρχει πόνος σε ακραία εύρη. Ακόμα η δύναμη των μυών δεν επηρεάζεται συνήθως.

Μαγνητική τομογραφία γόνατος και απεικόνιση οστικού οιδήματος

Πως αντιμετωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του οστικού οιδήματος και στην διαχείριση του πόνου.

 • Στα αρχικά στάδια συνίσταται ξεκούραση και αποφυγή υπερφόρτισης των τραυματισμένων οστικών περιοχών. Μπορεί να γίνει και χρήση πατερίτσας όταν κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό για τυχόν επιδείνωση του προβλήματος

 • Χρήση πάγου συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα 10 με 15 λεπτά, κάθε 3-4 ώρες. Ο πάγος χρησιμοποιείται για 2-3 ημέρες από την ημέρα τραυματισμού ή μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.

 • Ηλεκτροθεραπεία για την μείωση του πόνου

 • Μπορεί να γίνουν ασκήσεις που δεν φέρουν βάρος για την διατήρηση της αντοχής στην πάσχουσα περιοχή και την διατήρηση του εύρους κίνησης. Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε και την ενδυνάμωση του υγιούς σκέλους γιατί ενδεχομένως να δέχεται παραπάνω βάρος κατά τις δραστηριότητες

 • Σωστή διατροφή , πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ και C που συμβάλλουν στην επούλωση του οστικού οιδήματος. Σε αυτό θα υπάρχει η καθοδήγηση από τον θεράπων ιατρο.


Oστικό οίδημα και θεραπεία ΤΕCAR


Η θεραπεία με Tecar, σε αντίθεση με τις συσκευές διαθερμίας, βραχέων κυμάτων και μικροκυμάτων που απευθύνονταν κυρίως σε χρόνιες παθήσεις, θεραπεύει αποτελεσματικά τόσο χρόνιες παθήσεις όσο και οξείες και υποξείες. Επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία μεταφέρει βιοσυμβατή ενέργεια -χωρίς ακτινοβολία- προκειμένου να μειώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει άμεση ανακούφιση στον πόνο. Και το πετυχαίνει. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στα ρεύματα μετακίνησης που βρίσκονται στους ιστούς με τη μορφή ιόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλξης και της αποστροφής ηλεκτρικών φορτίων. Τα αποτελέσματα με την θεραπεία TECAR είναι τα εξής :

 • Ταχεία αποκατάσταση σε λιγότερες συνεδρίες.


 • Η μέθοδος Tecar είναι ανώδυνη. Αυτό οφείλεται και στη βίο-συμβατότητα αλλά και στο γεγονός πως η θεραπεία δεν είναι διεισδυτική θεραπεία. Ο φυσικοθεραπευτής δεν μεταφέρει εξωτερική ενέργεια με αποτέλεσμα, όχι μόνο να είναι εντελώς ανώδυνη, αλλά και να εκπλήσσει ευχάριστα τον ασθενή.


 • Δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία και δεν έχει καμία παρενέργεια, οπότε θα τη χαρακτηρίζαμε και ακίνδυνη.


 • Πρόκειται για μια απόλυτα εξειδικευμένη προσέγγιση, καθώς έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον ιστό.


 • Το αποτέλεσμα αφορά μόνο την περιοχή που γίνεται η εφαρμογή, καθώς το Tecar λειτουργεί ομοιόμορφα και σε βάθος, χωρίς απώλεια ενέργειας.


 • Τέλος, άλλο ένα μεγάλο προτέρημα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πως μπορεί και να συνδυαστεί με άλλες.2.780 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page