top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαmarianna vardiampasi

ΚΗΛΗ ΔΊΣΚΟΥ - Τι είναι και πως αντιμετοπίζεται ?

Έγινε ενημέρωση: 7 Νοε 2020


Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης . Επιδημιολογικές μελέτες για την οσφυϊκή δισκοκήλη παρουσιάζουν πως πιο συχνά συναντάται σε άντρες ηλικίας 25-50 ετών.




Επιβαρυντικοί και προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι

-το επαναλαμβανόμενο σήκωμα βάρους, -η καθιστική εργασία,

-η έλλειψη άσκησης και η

-καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης με φορτία και κραδασμούς.

Λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας και φόρτισης κατά την καθημερινότητα η κήλη στη μέση εμφανίζεται πιο συχνά στο επίπεδο Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1, ενώ λιγότερο συχνά στο Ο3-Ο4. Παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στην οσφυϊκή και στην αυχενική μοίρα και πολύ σπάνια στη θωρακική.






Τι είναι μεσοσπονδύλιος δισκος και απο τι αποτελείται

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ουσιαστικά μια στήλη από οστά (σπόνδυλοι) που στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο.Οι σπόνδυλοι διατηρούνται στην θέση τους με συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες.Μεταξύ των σπονδύλων βρίσκονται ελαστικά στοιχεία (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) που επιτρέπουν την κίνηση των σπονδύλων μεταξύ τους αλλά και την απορρόφηση των φορτίων και κραδασμών κατά τις φορτίσεις της καθημερινής ζωής.Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από έναν εξωτερικό ινώδη δακτύλιο (κυρίως από κολλαγόνο) και από τον εσωτερικό πηκτοειδή πυρήνα (φυσιολογικά ένα είδος βιολογικού τζέλ στο κέντρο του δίσκου). 


Τα στάδια τραυματισμού του δίσκου είναι τέσσερα

  • 1ο ρήξη ινώδους δαχτυλίου 

  • 2ο προβολή ινώδους δαχτυλίου 

  • 3ο κήλη μεσοσπονδυλίουδίσκου

  • 4ο ελεύθερο σώμα 

Έναρξη και συμπτώματα δισκικών βλαβών 

 Η έναρξη γίνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-55 ετών αλλά συχνότερα σε άτομα ηλικίας 35-40 ετών και σχετίζεται συνήθως με απλά με σκύψιμο και ανύψωση αντικειμένων. Καθώς και στην προσπάθεια του ατόμου να σηκωθεί όρθιο,αφού έχει παραμείνει σε παρατεταμένη καθιστή θέση ή σε θέση σκυψίματος προς τα εμπρός.O πόνος μπορεί να αυξάνεται βαθμιαία,όταν το άτομο είναι ανενεργό,όπως κατά την καθιστή ή μετά τον βραδινό ύπνο.Τα πιο κοινά σημεία προβολής είναι ανάμεσα στον τέταρτο και πέμπτο οσφυϊκό και ανάμεσα στον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο και το ιερό.Αρχικά η ενόχληση παρατηρείται στην οσφυοϊερά περιοχή (μέση) ή στην περιοχή των γλουτών.Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και μέχρι τον μηρό.Αντίστοιχα στον αυχένα ξεκινάει στην περιοχή πίσω απ το λαιμό και εκτείνεται μέχρι τα δάχτυλα.Μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία παρατηρούνται εάν η προβολή έχει εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό,ώστε να προκαλέσει συμπίεση της νευρικής ρίζας ή του νωτιαίου μυελού.Σε μια οπίσθια ή οπισθοπλάγια προβολή,τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοδισκική,όπως το κάθισμα,το σκύψιμο προς τα εμπρός,το βήξιμο,το τέντωμα ή όταν τοάτομο προσπαθεί να σηκωθεί όρθιο,αφού έχει παραμείνει σε καμπτική θέση.

Φυσικοθεραπεία

Για την αντιμετόπιση του πόνου σχεδιάζεται από το φυσικοθεραπευτή σας ένα πλάνο φυσικοθεραπείας, το οποίο φυσικά είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από τα αίτια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους. Το κυριότερο μέσο της φυσικοθεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κινησιοθεραπεία, δηλαδή ειδικές ασκήσεις για τη συγκεκριμένη κάθε φορά πάθηση. Αυτές οι ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μύες και του διατείνουν, αλλά έχουν και μηχανική επίδραση πάνω στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, μέσω του συστήματος Manual therapy και Mc Kenzie, προσφέροντας έτσι μηχανικό πλεονέκτημα στην αποκατάστασή της. Η φυσικοθεραπεία έκτος από τις ασκήσεις αυτές χρησιμοποιεί και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του πονου , όπως τη θερμοθεραπεία ή τη κρυοθεραπεία, τις διαθερμίες, τους υπερήχους, την ηλεκτροθεραπεία, τα TENS κ.α.

Μύθοι

Δυστυχώς πολλοί συνδέουν τα συμπτώματα της μέσης ή του αυχενα με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να υπάρχει πράγμα που συχνά δεν είναι αληθές.

Οι αλλαγές στη δομή του σώματος δε σημαίνουν αυτομάτως και αιτιολογική σχέση με τον πόνο που πιθανώς εμφανίζεται και είναι το αποτέλεσμα πολλών μηχανισμών που συνδυάζονται και προκαλούν το σύμπτωμα.

Πολύ συχνά ακόμη και μεγάλες κήλες απορροφώνται από μόνες τους μέσα από μια φυσιολογική αμυντική διαδικασία του σώματος που λέγεται φαγοκυττάρωση

Με αυτό δε θέλω να πω ότι  ποτέ δε σχετίζεται η ύπαρξη κήλης με κάποια συμπτώματα, αλλά το ότι το σημαντικότερο δεν είναι αυτό που δείχνει η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία, αλλά το εύρημα της κλινικής εξέτασης.


462 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page