top of page
image00068.jpeg

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Η μάλαξη πιστεύεται πως είναι η αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπευτική μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο, την αποκατάσταση από τραυματισμούς και την τόνωση της ενέργειας του οργανισμού.

​Η θεραπευτική μάλαξη είναι μία επιστημονική μέθοδος χειρισμού των μαλακών ιστών που επιδρά στο μυϊκό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα, και όχι απλά ένα ήπιο μασάζ με αιθέρια έλαια και χαλαρωτική μουσική. Η Μάλαξη διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας μας μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Ανακουφίζει από τον μυϊκό πόνο, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (διεγείροντας την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού που αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα μας) ενισχύει την λειτουργία της αναπνοής και καταπολεμά την σωματική κόπωση.   Όπως και σε κάθε θεραπευτική πράξη έτσι και στην Μάλαξη, υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Η Θεραπευτική Μάλαξη εκτός από γνώση διάφορων χειρισμών και τεχνικών, χρειάζεται γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού. Για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από επαγγελματίες Φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το νόμιμο κατοχυρωμένο δικαίωμα να ασκούν την Μάλαξη, την κατάλληλη εκπαίδευση και τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις.   Η θεραπευτική μάλαξη αφορά ειδικές πιέσεις πάνω σε σημεία μυϊκής ή μυο-περιτοναϊκής έντασης, γνωστά ως μυϊκός σπασμός. Πολλές φορές ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα του ασθενούς είναι μυϊκής προέλευσης. Η ανακάλυψη των Σημείων Πυροδότησης Πόνου (Τrigger points) και στη συνέχεια η απελευθέρωσή τους είναι σημαντική για μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Εφαρμόζεται σε οξέα ή χρόνια περιστατικά πόνου, σε κάθε περιοχή του σώματος, αντιμετωπίζοντας είτε τον τοπικό, είτε τον αναφερόμενο πόνο.

​Διαφορά Θεραπευτικής & Χαλαρωτικής μάλαξης

Το χαλαρωτικό μασάζ βοηθάει στη τόνωση του οργανισμού, στο κυκλοφορικό σύστημα, στην αντιγήρανση, στην αύξηση της λεμφικής κυκλοφορίας και της ελαστικότητας των ιστών & του δέρματος, με ήπιους χειρισμούς, δίνοντας αποτελέσματα ευεξίας και χαλάρωσης.             Αντίθετα η θεραπευτική μάλαξη ενδύκνειται για θλάσεις, μυικούς σπασμούς, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ρευματισμοί κ.α. Εάν σας ταλαιπωρεί κάτι από τα παραπάνω μη χάσετε την ευκαιρία να ανακουφιστείτε άμεσα και χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.

Που εφαρμόζονται και ποιες οι τεχνικές μάλαξης

Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές & σε διαφορετικά σημεία του σώματος ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Οι περιοχές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, την περιοχή της μέσης και του λαιμού , τα χέρια και τα πόδια και προσαρμόζονται ανάλογα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζονται από φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση να εντοπίζουν τις παθολογίες τους σώματος έτσι ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική λαμβάνοντάς υπόψη την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και τις ανάγκες σας. ​ Οι θετικές επιδράσεις της μάλαξης είναι ωφέλιμες για τους αθλητές γι’ αυτό και η εφαρμογή της είναι πολλές φορές αναγκαία. Η εφαρμογή αυτής, μπορεί να πραγματοποιείται σε πολλά στάδια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αθλητή αλλά και το άθλημα που αγωνίζεται.  Η αθλητική Μάλαξη είναι ένα είδος μάλαξης που εφαρμόζεται σε αθλητές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια περίοδο έντονης σωματικής δραστηριότητας, με σκοπό να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στους μύες,  να μειώσει τον πόνο, να βοηθήσει στην αποκατάσταση του σώματος μετά από  τραυματισμό ή  από προπόνηση, να βελτιώσει την ευλυγισία και να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται στους μύες μετά από μια έντονη δραστηριότητα. Η αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της προπόνησης και τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και μελέτες έχουν δείξει ότι η αθλητική μάλαξη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να επιταχύνουν την ανάρρωση μετά από τραυματισμό και να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρωτόκολλο αποκατάστασης για τη βελτίωση της κινητικότητας και τη βελτίωση της απόδοσης. ​ Υπάρχουν πολλές τεχνικές αθλητικής μάλαξης, καθεμία από τις οποίες στοχεύει σε διαφορετικούς μύες και περιοχές του σώματος. Δεν είναι μια ενιαία μέθοδος αλλά ορίζεται ως μια συλλογή τεχνικών που επιτυγχάνονται με συστηματικό χειρισμό των μαλακών ιστών που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο άθλημα ή τρόπο προπόνησης. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε μπορεί να εφαρμόζονται με τα χέρια όπως π.χ. η εγκάρσια μάλαξη ή με την χρήση ειδικού εξοπλισμού δημιουργώντας κρούσεις και δονήσεις. Η αθλητική μάλαξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνει μεγαλύτερη πίεση καθώς το σώμα των αθλητών απαιτεί μία πιο επιθετική προσέγγιση ενώ υπάρχουν και ορισμένοι χειρισμοί που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων.

image00060.jpeg

Η θεραπευτική μάλαξη θεωρείται μια από τις πιο γνωστές & διαδεδομένες επιστημονικές μεθόδους  που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει εστιασμένη χειροθεραπευτική προσέγγιση στον μαλακό ιστό του σώματός - τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που κινούνται και υποστηρίζουν το σώμα μας και χρησιμοποιείται για:

  • τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος,

  • την αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων,

  • την ανακούφιση από πόνους στα μαλακά μέρη του σώματος,

  • τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της έντασης

  • την αύξηση της ενέργειας και της ευεξίας

  • τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

  • την βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

bottom of page